Ugrás a fő tartalomra

Windows 7 starter frissítése Windows 10 home-ra nagyon gyenge gépen (Atom, 1G RAM)!

Kezembe akadt egy Dell inspiron mini 1018 -as. Windows 7-tel már használhatatlan a sok frissítéstől. Gondoltam adok neki még egy esélyt, ha már eredeti Windows 7 starter matrica van rajta.

Linuxot most nem próbálom, de ChromeOS-t igen. Még a telepítés korai szakaszában fehér oldallal jelezte nem akar ma segíteni. Így marad a Win 10:)

Korábban már írtam, milyen gépre milyen operációs rendszert. Ez most kicsit rendhagyó lesz. Nem napi használatra fogunk gépet telepíteni, hanem csak második gépnek, netezni, esetleg elvinni a nyaralásra fényképeket rendezgetni, vagy csak letölteni.

Lássuk csak mi van benne:
Intel Atom N455@1.66Ghz khm apád
1Gb RAM nem bővíthető..
Valami merevlemez.

Induljon a Windows 10:
Windows telepítés elég lassú volt, de hiba nélkül lezajlott. Szépen megette a 10 a régi W7-es kulcsunkat. Figyelem, tiszta telepítés, frissítés után nem hiszem túlzottan használható lesz a gép.
Alap telepítés során 1db ACPI eszközt nem ismert fel, túlzottan nem ástam bele magam.
Örültem: megy a Wifi és a hang egyből. Talán majd a Win frissítés helyrerakja a kérdőjeles eszközt:) Nem rakja.

Egyéb programok telepítése:
Minél kevesebbet telepítünk rá, annál jobban járunk:
Chrome, VLC, iTunes, SumatraPDF, és egy LibreOffice a végszükség esetére.

Tesztek windows betöltése után:

nyugalmi állapot

ha valamit elindítunk

Feladatkezelőnél memóriafoglaltság: 760/1013MB

Chrome:
indítása kb 18s
index.hu betoltése 37s
youtube.com on első videó lejátszása 12s
görgetés akadozik processzor teljes kihasználtsággal fut

Edge:
indítása: 12s
index.hu betöltése 25s
youtube.com on első videó elindítása kivárhatatlan
görgetés jóval finomabb, itt is akadozik azért, processzor itt is teljes kihasználtsággal fut

Második indításnál már nincs különbség a böngészők elindulásának sebességében.

A fájlkezelő meglepően gyors, nem kell sokat várni még a Windows könyvtár betöltésekor sem.


Végeredmény:
Első tesztek alapján megállapítható, használhatóbb mint 7-essel. A kicsi laptopnak még jól is áll az új kinézet. Jobban kihasználja a kijelzőt. A frissítések telepítését ne próbáljuk megvárni, csak hagyjuk magára, különben törött laptop lesz a vége.
Sajnos a szokásos Windows frissítések, indexelés, Defender folyamatosan használják a gép erőforrásait. El lehet mondani ezen a gépen 80%-ban Windows fut, és csak a maradék marad nekünk egyéb programokra. Ezt a folyamatosan swappelő merevlemez is tetézi.

Sajnos yt-os zenehallgatás és a Windows kotorászása már sok ennek a gépnek. Néha pillanatra megakad egy banner betöltésekor, vagy a start menüre kattintva megjelenő elemek animációjakor.
Ha nem piszkáljuk, akkor viszont szépen szól!
Az idő haladtával ez tovább lassul. Aki nem fél a linuxtól, annak az mindenképpen jobb választás egy Lubuntu hasonló teljesítményű gépen.

Windows 10-et ennél kisebb gépen nem tudunk használható állapotba hozni, el lehet mondani ez most a minimum rendszerigény Windows fronton!









Megjegyzések

  1. Egy jó tanács: KI KELL LŐNI a Windows Update-et. Tapasztalatból tudom, hogy rengeteg frissítés felesleges, ami lejön róla.
    OK, vannak fontos frissítések, de ezeket manuálisan is le lehet tölteni, nem kell automatikus frissítés. Nekem is ki van kapcsolva, sőt, a services.msc-ben (Futtatásba beírva, Szolgáltatások menü) is letiltottam a Windows Update szolgáltatást. Indexelés is felesleges, a Windows biztonsági központról nem is beszélve. Ha nem kattintgatsz ész nélkül a neten böngészve, és nem töltesz le minden szirszart nem megbízható oldalakról (VÍRUSOK ugye!), akkor igazából a vírusirtó is felesleges. A vírusirtók csak azoknak lehet hasznos, akik még kezdők, és nem tudják, miket is szabad megnyitni/letölteni, és az esetleges vírusok kiszűrésére ilyen esetben szükség van.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Valamint a netes videónézést (YouTube) gyorsabbá tudod tenni, ha a vezérlőpultban kikapcsolod a vizuális hatásokat, amennyit csak lehetséges. A leggyorsabb Windows a csúnya Windows. Na jó, azért nem kötelező teljesen lebutítani amolyan Windows 95-ös kinézetűre, de kísérletezz vele, kapcsolgasd ki egyenként az effekteket, kezdd azokkal, amik nem igazán fontosan, pl. az animációk szerintem nem olyan fontosak, valamint a menük és az egérmutató alatti árnyék sem olyan túl fontos. Ahogy kikapcsolgatod az effektusokat, nézd meg, mikor lesz jobb, ha jobb lesz, nem muszáj többet kikapcsolni, de ha akarod, a többi vizuális hatásd is kilőheted, pláne akkor, ha egyébként sem érdekel, hogy hogy néz ki a Windows, csak működjön. Akkor érdemes lebutítani a grafikáját a régi fapados verzióra.
    A listák simított görgetését majdnem el is felejtettem! Az legyen az első, amit kikapcsolsz, mert főleg ez lassíthatja be nálad is a görgetést.

    VálaszTörlés
  4. Ha Chrome-ban a görgetést még gyorsabbá szeretnéd tenni, akkor írd be a böngészősávba ezt:
    chrome://flags

    Ha betöltött, keresd meg azt a beállítást, hogy Smooth scrolling. Állítsd Disabled-re (letiltva).

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

BAOFENG Rádiók magyar használati utasítása és beállítása

Olvasd el a biztonsági és összeszerelési részt a cikk végén letölthető pdf-ben. Fontos, hogy ne tedd tönkre első bekapcsoláskor a készülékedet: Az antennát a felszerelése során ne a felső végénél fogva forgasd, hanem az alsó végét fogd a kezedbe. Ha külső antennát használsz a készülékhez bizonyosodj meg róla hogy az SWR értéke 1:1,5 körüli vagy alacsonyabb, mert különben az adó végtranzisztora tönkremegy. Az antennát ne tartsd a kezedben, ne csomagold be hogy elkerüld az adóvevő rendellenes működését. Soha ne kapcsold adásra a készüléket antenna nélkül. Mert tönkre megy:) Rádió részei antenna jelzőfény (elemlámpa) BE/KI kapcsoló és hangerőszabályozó gomb LCD kijelző CALL gomb Röviden rádió, hosszan riasztó vagy csörgető gomb MONI gomb röviden nyomva elemlámpa, hosszan pedig zajzár nyitás PTT (adás indítás) VFO/MR gomb ( frekvencia/csatorna mód) frekvencia szerint vagy csatorna szerint kereshetünk, ha már van beprogramozott csatorna jelzőled zöld adás vételeko

Magyar Telegram csoportok, csatornák

Talán találkoztak már a Telegrammal , majd legyintettetek, ez is olyan mint a többi (Instagram, WhatsApp, Viber, Messenger.) Elsőre én is így tettem, azt hittem sima üzenetküldésre jó. Amiben más, hogy nagyon jó kis közösségeket lehet építeni, jelenlegi maximum 100 000 fő. Egy közös nagy chat szobára hasonlít, ahova képeket, videókat fájlokat is lehet feltölteni. Sajnos nem minden csatornát lehet egyszerűen megtalálni, főleg nem kategorizált formában. Nemzetközi Telagram csoportokat, csatornákat sokkal könnyebb megtalálni, több is van belőlük. Magyar Telegram csoportokat, csatornákat viszont a számok törvénye miatt sokkal nehezebb volt eddig megtalálni. Kezd a nézelődést a következő oldallal: Magyar Telegram csoportok csatornák Telegram név: @magyargram Telegram hivatkozás (alkalmazás telepítése szükséges): https://t.me/magyargram Ha nem működne a hivatkozás, nem telepítetted még az alkalmazást! PC-re: letöltés Androidra:  letöltés Iphone-ra: letöltés Webe

Xiaomi telefonról rendszer alkalmazások törlése és reklámok eltávolítása

Nincs is bosszantóbb annál, mikor a MI Böngészőt erőlteti a telefon, vagy bármilyen más előre telepített programot. Xiaomi jó telefonokat gyárt, cserébe teleszórja reklámmal és mindenféle analitika küldő programmal, ami magánéletünket nem feltétlenül tiszteli. Ezeket a gyári programokat csak külső programmal lehet letörölni neve ADB-tool. nem kell hozzá root hozzáférés, így a telefonunk garanciája is megmarad. Ezen az oldalon összeszedték a listát, amit le lehet törölni, természetesen mindenki saját felelősségére tegye. Illetve törlés előtt letilthatja az alkalmazást, hogy kiderüljön, okoz-e galibát az eltávolítása. https://c.mi.com/thread-3676185-1-0.html https://rootmygalaxy.net/xiaomi-bloatware-list-remove-safely-from-miui/ https://technastic.com/xiaomi-bloatware-list-miui/ https://selivan.github.io/2020/02/25/removing-bloatware-from-xiaomi-miui-android.html Ezzel a progival pedig már el is kezdheted a törölgetést: https://github.com/Szaki/XiaomiADBFastbootTools https://www.xda-deve