Ugrás a fő tartalomra

Windows 8-10-es változat kiválasztása, legális letöltése, telepítés indítása

Aki operációs rendszer nélkül vásárolta számítógépét, vagy most szánta rá magát az újratelepítésre most van lehetősége a Windows megfelelő kiválasztására. Ezen később csak újratelepítéssel lehet változtatni. A bejegyzésem a választás menetét szeretné megkönnyíteni. Konkrétan a részletes telepítésről már számtalan leírás található a neten.

Kérdések telepítés előtt:

  1. Mire fogom használni a gépet? Elég a Home változat?
  2. Elegendő memóriám van? Fogom bővíteni? Mennyibe kerül a bővítése?
  3. Beleférek a 32bites korlátba, vagy 64-bites rendszert kell telepítenem?
  4. Minden eszközöm támogatja az új rendszert, nélkülözni tudom a nem támogatott eszközöket?
  5. Fontos adataimat lementettem? (A telepítés során adataink veszhetnek el, amennyiben nem megfelelő beállításokat választunk.)

Windows Pro kontra Home:

Kevés esetben van szükség a Pro változatára a Windowsnak. Elmondható, hogy a Windows Pro-nak nagyobb a gépigénye, mivel több alkalmazás fut a háttérben. Egy otthoni felhasználónak ez csak a gépét lassítja, ráadásul drágább is.
Listában összeszedtem a fontosabb szolgáltatásokat, feladatokat amiért a Pro-t válasszuk, minden egyéb esetben megfelelő választás a Home verzió:
  • Windows Domain csatlakozás (csatlakozás a munkahelyi hálózathoz)
  • BitLocker meghajtó titkosítás (összes adatunkat titkosítottan tároljuk, csak jelszóval lehet megnézni azokat)
  • "szerver"-nek szeretnénk használni (számlázó programot futtatunk, fájlokat osztunk meg, nyomtató megosztás stb.)
Teljes  összehasonlításhoz kattints ide!
N, KN változat nem kell nekünk részletek itt.

Memóriáról (RAM) mennyi az annyi, mennyi kell az új rendszerünkhöz:

  • 2GB memória minimum szükséges, ha nem csak a homokórát akarod látni.
  • 3GB már általános irodai használatra kezdésnek elegendő.
  • 4GB elég a napi szintű zökkenőmentes munkához.
  • 4GB+ játékokhoz, tervező programokhoz, a programban leírtak szerint.

Bitekről:

Alapjszabályként azt javaslom, hogy 3GB memória alatt 32bit-es változatot telepítsünk, 3GB felett, pedig nyugodtan használjuk a 64bit-es verziót. Ezt a szabályt követve nem fogunk csalódni a gépünk teljesítményében.

Figyeljünk arra, hogy régebbi eszközeinkhez lehet, csak 32bit-es driver elérető, és ezért ezek 64bit-en nem fognak működni, az eszközöket le kell cserélni.

Windows 8 vagy 10?

Aki megszokta a Windows 8-at vagy ki szeretné hagyni a Windows 10-et, annak nem érdemes váltania.
Viszont, akinek új gépet kell telepítenia, annak a Windows 10-et ajánlom, hiszen már lassan fél éve használják világszerte.

Nem kell aggódni, ami futott Windows 8 alatt, az futni fog 10 alatt is. Mind a kettő operációs rendszer automatikusan telepíti a hozzá kapcsolt eszközöket. A legtöbb drivert internetről letölti a Windows update segítségével. Amit a Windows nem talált meg, azt az eszköz kezelőben tudjuk leellenőrizni (saját gép jobb gomb), ezeket a hiányzó drivereket a gyártó weboldaláról tudjuk letölteni.



Előfordulhat, hogy a Windows 10 blokkolja a nem eredeti Microsoft szoftver és hardver elemeket. Erről bővebben itt olvashatsz.
Részletes listát ezekről a programokról szolgáltatási szerződés végén találsz, amit itt tudsz megtekinteni. 


Windows beszerzése a Microsofttól:

Telepítő készlet létrehozásához a következőkre van szükségünk:

A fenti linkek egyikéről letöltjük a kívánt letöltő programot.
A letöltő program elindítása után tudjuk kiválasztani a megfelelő változatot (32/64bit, Home/Pro). A letöltés befejeztével DVD-re vagy pendrivera írja ki a telepítőt a letöltő program.

Sok sikert! Vágjatok bele, nem egy agysebészet!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

BAOFENG Rádiók magyar használati utasítása és beállítása

Olvasd el a biztonsági és összeszerelési részt a cikk végén letölthető pdf-ben. Fontos, hogy ne tedd tönkre első bekapcsoláskor a készülékedet: Az antennát a felszerelése során ne a felső végénél fogva forgasd, hanem az alsó végét fogd a kezedbe. Ha külső antennát használsz a készülékhez bizonyosodj meg róla hogy az SWR értéke 1:1,5 körüli vagy alacsonyabb, mert különben az adó végtranzisztora tönkremegy. Az antennát ne tartsd a kezedben, ne csomagold be hogy elkerüld az adóvevő rendellenes működését. Soha ne kapcsold adásra a készüléket antenna nélkül. Mert tönkre megy:) Rádió részei antenna jelzőfény (elemlámpa) BE/KI kapcsoló és hangerőszabályozó gomb LCD kijelző CALL gomb Röviden rádió, hosszan riasztó vagy csörgető gomb MONI gomb röviden nyomva elemlámpa, hosszan pedig zajzár nyitás PTT (adás indítás) VFO/MR gomb ( frekvencia/csatorna mód) frekvencia szerint vagy csatorna szerint kereshetünk, ha már van beprogramozott csatorna jelzőled zöld adás vételeko

Magyar Telegram csoportok, csatornák

Talán találkoztak már a Telegrammal , majd legyintettetek, ez is olyan mint a többi (Instagram, WhatsApp, Viber, Messenger.) Elsőre én is így tettem, azt hittem sima üzenetküldésre jó. Amiben más, hogy nagyon jó kis közösségeket lehet építeni, jelenlegi maximum 100 000 fő. Egy közös nagy chat szobára hasonlít, ahova képeket, videókat fájlokat is lehet feltölteni. Sajnos nem minden csatornát lehet egyszerűen megtalálni, főleg nem kategorizált formában. Nemzetközi Telagram csoportokat, csatornákat sokkal könnyebb megtalálni, több is van belőlük. Magyar Telegram csoportokat, csatornákat viszont a számok törvénye miatt sokkal nehezebb volt eddig megtalálni. Kezd a nézelődést a következő oldallal: Magyar Telegram csoportok csatornák Telegram név: @magyargram Telegram hivatkozás (alkalmazás telepítése szükséges): https://t.me/magyargram Ha nem működne a hivatkozás, nem telepítetted még az alkalmazást! PC-re: letöltés Androidra:  letöltés Iphone-ra: letöltés Webe

Xiaomi telefonról rendszer alkalmazások törlése és reklámok eltávolítása

Nincs is bosszantóbb annál, mikor a MI Böngészőt erőlteti a telefon, vagy bármilyen más előre telepített programot. Xiaomi jó telefonokat gyárt, cserébe teleszórja reklámmal és mindenféle analitika küldő programmal, ami magánéletünket nem feltétlenül tiszteli. Ezeket a gyári programokat csak külső programmal lehet letörölni neve ADB-tool. nem kell hozzá root hozzáférés, így a telefonunk garanciája is megmarad. Ezen az oldalon összeszedték a listát, amit le lehet törölni, természetesen mindenki saját felelősségére tegye. Illetve törlés előtt letilthatja az alkalmazást, hogy kiderüljön, okoz-e galibát az eltávolítása. https://c.mi.com/thread-3676185-1-0.html https://rootmygalaxy.net/xiaomi-bloatware-list-remove-safely-from-miui/ https://technastic.com/xiaomi-bloatware-list-miui/ https://selivan.github.io/2020/02/25/removing-bloatware-from-xiaomi-miui-android.html Ezzel a progival pedig már el is kezdheted a törölgetést: https://github.com/Szaki/XiaomiADBFastbootTools https://www.xda-deve