Ugrás a fő tartalomra

Monitorvédő szemüveg A PRiSMA® V1

A közérzetjavító szemüveg szűrő hatása


A számítógépes képernyők nem olyan ártalmatlanok, mint ahogy az ember azt gondolná. Újabb tudományos vizsgálatok hívják fel figyelmünket a láthatatlan veszélyekre. A színspektrumon belül kék túlsúlyú, kvarc jellegű frekvencián sugárzó és gyorsan villogó síkképernyős monitorok a szemre és az egészségre visszafordíthatatlanul károsak lehetnek. Pl. időskori vakságot (makuladegenerációt) okozhatnak. A számítógépes munkát végző emberek évente 4000 órát vagy annál több időt töltenek el megterhelő kvarc jellegű fényben.
Védje látását a PRiSMA® V1 számítógépes védőszemüvegével! Ez nagymértékben hozzájárulhat életminőségének fenntartásához!
A PRiSMA® V1-es számítógépes védőszemüveg szűrő hatása




A modern világítóeszközök veszélyei.

Amíg a "jó öreg izzólámpa" fénye az infravörös fényhez közeli tartományú, vörös túlsúlyú fény volt, és hosszú távú használata kímélte a szemet, addig a modern, kvarclámpaszerű fényforrások csak megfelelő körültekintés mellett használhatóak. Ide tartozik a síkképernyős monitorok háttérvilágítása is (notebookok és számítógépek), valamint a síkképernyős televíziók képernyői, az energiatakarékos izzók valamint a fénycsövek is. A szemet leginkább a TFT monitorok fénye terheli, ez egy átlagos embert munkája kapcsán naponta akár több órán keresztül is érhet. A monitorból származó sugárzás megterhelő hatása mellett a munkahely világításának fluoreszcens jellege is negatív hatású lehet.


A TFT-monitorok kvarc jellegű fénye

A síkképernyős monitorok a kvarclámpához hasonló háttérvilágítást alkalmaznak A fénycsövekhez hasonlóan ezek az eszközök gázok kisülése révén bocsátanak ki fényt. Amíg a fehér nappali fény spektruma harmonikusan valamennyi színkomponenst tartalmazza, addig a fénycsövek ill. TFT monitorok a maguk kvarclámpa-jellegű fényével a spektrumnak csak egy bizonyos részét sugározzák ki, mégpedig a természettől idegen, rövidhullámú, kék túlsúlyú (kék, indigó,ibolya) színeket, melyek energiája éles csúcsokban koncentrálódik, és ezen energiának csak kis része jut a nagy vér átáramlású vörös területre (lásd az ábrát).


Ez veszélyezteti a retinát!

Számítógépes monitor előtt végzett munka során az ember hosszú ideig nézi a fényforrást, ezáltal annak sugárzása mindenféle szűrés vagy eltérülés nélkül közvetlenül az éleslátás központjába, a macula luteába vagy más néven sárgafoltba jut, amely a szemgolyó hátsó felszínén található. Az UV-fényt a szemlencse kiszűri, de a kék fényt nem. Ez a kék fénykomponens hosszú távonolyan károkat okozhat, mint pl. az időskori makula-degeneráció (IMD), amely a sárgafolt gyógyíthatatlan betegsége. Az IMD-t vizsgáló számtalan tudományos kutatás jutott arra az eredményre, hogy a kék fény jelentős hatással bír a betegség kialakulásában. A kék fény hatására számos savas jellegűszabadgyök keletkezik, amelyek károsítják a sejtanyagcserét.
A kék fény károsítja a látást


A kék fény erőteljesebb törőképességű, mint a vörös fény. Emiatt a szemen belül más területre fókuszálódik, mint a hosszúhullámú komponensek, ami a színek összemosódását és a képélesség csökkenését okozza. Ezért hordanak a pilóták és sportolók gyakran sárga szemüveget, ami kiszűri a fény kék színű komponenseit, ezáltal növeli a látott kép élességét és kontrasztosságát. Az IMD-ben szenvedő betegek is gyakran kapnak sárga szemüveget vagy kontaktlencsét, ezáltal védve a makulát a kék fénytől.


Megzavart hormonháztartás

A kvarclámpa fénye magas kékfény-túlsúlyának köszönhetően a hormonháztartást is negatív irányban befolyásolja. Ez azért van, mert csökkenti a melatonin (ez egy alvási hormon) termelődését és növeli a Cortisol és ACTH típusú stresszhormonok elválasztását. A hormonháztartás zavarai olyan civilizációs betegségeket okozhatnak, mint pl. a szív- és érrendszeri betegségek, az immunológiai vagy anyagcsere-betegségek, a rák, a cukorbetegség.
Nincs lehetőség a regenerálódásra
Az infravörös tartományhoz közeli fény a citokróm-oxidáz nevű, a központi mitokondriális funkcióban részt vevő enzim aktiválása révén serkentheti a sebgyógyulást. Ezzel a szöveti károsodást sejtszinten képes helyreállítani. Ha valaki a nap nagy részét kvarclámpaszerű fényforrások fényében tölti és hosszú ideig nézi a számítógépek monitorait, akkor a szem elsősorban a rövidhullámú kék fénnyel telítődik. Mivel az ilyen fényből hiányoznak a vérátáramlást segítő vörös és infravörös tartományú színek, ezért sérülhet a regeneráció.
A fényerősség szabályzása nem véd
Egy monitor fényerősség-szabályzása a felvillanások időtartamának módosítása révén működik, mely során a fényforrás egy bizonyos frekvencia szerint kapcsol be. Ha a képernyő fényerősségét csökkentjük, azzal az egyes impulzusok közötti időtartam nő, de az impulzusok erőssége nem változik. Így ugyanolyan erősségű fényimpulzusok hatolnak be a test szöveteibe, még akkor is, ha a szem a frekvencia szabályzása révén csak alacsony fényerősséget érzékel. A pulzáló jelek biológiai hatása akár erősebb is lehet, mint a folytonos hatásoké. A TFT-monitorok csak teljes fényerősség mellett működnek pulzálásmentesen. Ezért megéri a monitort teljes fényerősség mellett használni, és a  PRiSMA® V1 speciális számítógépes védőszemüvegét viselni.



TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

http://www.innovative-eyewear.com/
http://www.nature.com/eye/journal/v13/n4/abs/eye1999142a.html

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

BAOFENG Rádiók magyar használati utasítása és beállítása

Olvasd el a biztonsági és összeszerelési részt a cikk végén letölthető pdf-ben. Fontos, hogy ne tedd tönkre első bekapcsoláskor a készülékedet: Az antennát a felszerelése során ne a felső végénél fogva forgasd, hanem az alsó végét fogd a kezedbe. Ha külső antennát használsz a készülékhez bizonyosodj meg róla hogy az SWR értéke 1:1,5 körüli vagy alacsonyabb, mert különben az adó végtranzisztora tönkremegy. Az antennát ne tartsd a kezedben, ne csomagold be hogy elkerüld az adóvevő rendellenes működését. Soha ne kapcsold adásra a készüléket antenna nélkül. Mert tönkre megy:) Rádió részei antenna jelzőfény (elemlámpa) BE/KI kapcsoló és hangerőszabályozó gomb LCD kijelző CALL gomb Röviden rádió, hosszan riasztó vagy csörgető gomb MONI gomb röviden nyomva elemlámpa, hosszan pedig zajzár nyitás PTT (adás indítás) VFO/MR gomb ( frekvencia/csatorna mód) frekvencia szerint vagy csatorna szerint kereshetünk, ha már van beprogramozott csatorna jelzőled zöld adás vételeko

Magyar Telegram csoportok, csatornák

Talán találkoztak már a Telegrammal , majd legyintettetek, ez is olyan mint a többi (Instagram, WhatsApp, Viber, Messenger.) Elsőre én is így tettem, azt hittem sima üzenetküldésre jó. Amiben más, hogy nagyon jó kis közösségeket lehet építeni, jelenlegi maximum 100 000 fő. Egy közös nagy chat szobára hasonlít, ahova képeket, videókat fájlokat is lehet feltölteni. Sajnos nem minden csatornát lehet egyszerűen megtalálni, főleg nem kategorizált formában. Nemzetközi Telagram csoportokat, csatornákat sokkal könnyebb megtalálni, több is van belőlük. Magyar Telegram csoportokat, csatornákat viszont a számok törvénye miatt sokkal nehezebb volt eddig megtalálni. Kezd a nézelődést a következő oldallal: Magyar Telegram csoportok csatornák Telegram név: @magyargram Telegram hivatkozás (alkalmazás telepítése szükséges): https://t.me/magyargram Ha nem működne a hivatkozás, nem telepítetted még az alkalmazást! PC-re: letöltés Androidra:  letöltés Iphone-ra: letöltés Webe

Kétsávos VHF/UHF rádiózás kezdőknek

Több helyen felmerül az igénye a rádiós összeköttetéseknek. A régebbi kiforrottabb technológia, több mint 100 éves múltra tekint vissza. Viszont a mobil telefon mára már teljesen kiszorította az átlag felhasználók köréből. Aki nem kíváncsi a jogszabályi háttérre, ugorjon az amatőr rádiózás részhez! Következő előnyei vannak a mobiltelefonnal szemben: Ráadásul nem kell hozzá kiépített infrastruktúra, azaz a rádiókészülékek egymás között közvetlenül tudnak az éterben kommunikálni. (peer-to-peer) nincs felmerülő költsége a készülék vásárlása után egyszerre sok emberhez eljuthat az információ robusztusabb kialakítás miatt munkára, vagy sportolásra kívánóan alkalmas VOX funkcióval bébicsősznek is elmegy Általános ismeretek Rádióhullámok elhelyezkedése Rádiós körzetek Magyarországon és a világon a rádiózást, és a frekvenciákat jogszabályokban szabályozzák. Mivel bárki "beleszólhat" a másik beszélgetésébe, ezzel megzavarhatja a munkáját, vagy zavart okozh